Monday, 27 June 2011

:: LiRiK LaGu IrIs-aWiE ::

Kau masih ku cintai...sungguh
dari awal dulu hingga hari ini
aku pasti seyakinnya pasti
kaulah satu untukku

kau masih dewi hatiku...sungguh
biar sejuta tahun hilang di hari
usah gusar...sayang...usah ragu
aku milik mu

Cintaku jika kau tanya pada bintang
kemilauan sinar takkan hilang
akan aku sinari duniamu
moga terpadam sangsi mu

cintaku jika kau lihat tingginya awan
takkan tercakar tinggi cintaku
hanya hati ku tahu apa mahu ku
dan duniaku pasti milik mu
hingga ke akhir hayat ku...

kau masih ku cintai...sungguh
dari hari pertama kau ku nikahi
aku pasti...yakinnya pasti
engkau milikku

budak baik kate : auwsome.. 
my hubby dedicate tis song to me..


Thursday, 23 June 2011

:: sOmEtHiNg wILL hApPeN ::

petang nih 
ader 
surprise..
tak
sabar nyer..


budak baik kate : surprise tok hubby.. actually.. hiks!

Tuesday, 21 June 2011

:: hAppY FaThEr'S dAy ::






too late.. 
tapi tak kire mo wish jugek..
"Selamat Hari Bapa" buat ayahanda terchenta..

moga :-
> dikurniakan kesihatan yang baik
> dipanjangkan usia
> dilimpahi kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat

budak baik kate : ari ibu bkn main lagi nak celebrate.. 
ari bapa tunggu salary yer abah.. 
^__^

Monday, 6 June 2011

:: kUsYuK gIlEr ::

hye 0lls..
entri kedua tok ari nih
as usual, harus lah hak0 balas jejak visitor yang singgah kat bel0g hak0 nih. 
if hak0 tak f0ll0w back tuh, cer ur 0lls check2 balik link yang ur 0lls tinggalkan tuh.. 
tak dapat dijejaki l0r..
ari nih 0leh kerana kerja tak baper nak had0 sangat. 
hak0 boleh t'lekat kat bel0g "Lady Qellissa" dari pagi tadik until n0w.. 
jam kat PC menunjukkan kol 4.06pm. giler kentang!
jap lagik b0leh balik dah
*hek3*
walaup0n story nyer banyak b'kisarkan b0ut her life. 
0f c0urse lah kan. 
takkan beliau nak st0ry-m0ri b0ut jiran seblah umah dier laks
*0keh x lawak* 
maybe penulisan nyer yang santai k0t
buat hak0 setia bace entri-entri beliau
n0w hak0 dah sampai entri sini
nak c0ntinue bace lagi lah


budak baik kate : s0rry lady qelissa
aii terp0m0te bel0g ur without permissi0n
hak0 kalau dah t'suke kat sesuatu bel0g tuh. 
b0leh sampai the end hak0 bace
seyes!

:: nOt fEeLiNg wElL ::

achummm!! achummm!!
excuse me..
i got da flu.. 
n fever..


dislike~

budak baik kate : sm0ga sayerp cepat sembuh

Wednesday, 1 June 2011

:: TaK SuKe TaW ::

salam 0lls!

tetiba hak0 dilanda kesedihan malam tadik. 
nangis hak0! 
sedih sangat-sangat..
memang sangat-sangat sedih lah
*s0b3* 
malam tadik hak0 sens0rang kat umah c0z enchik hubby mas0k shift petang balik k0l 12 malam. 
tapi hak0 bukan sedih disebabkan ittew. 
hak0 sedih biler teng0k ending citer asmara 2 berakhir macam tuh jer.. 
*hak3*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
melati : awak, esok saya exam.. saya gi college esok boleh?
asmara : awak nih kenapa??!! sibuk sangat dengan exam!! adam tgh ilang!! nenek tengah tak sihat!! sorang-sorang kat rumah. exam bila-bila boleh amik!! tlg la temankan nenek kat rumah!!
melati : (tergamam.. terus cam nangis)
asmara : awak, maafkan saya.. (pegang bahu melati.. mcm nak pelok pastuh asmara blah laks.. cian melati.. ngee..)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

melati : awak, ati saya kuat mengatakan cik suhana tuh zalia
asmara : (diam)
melati : klu awak betol sayangkan saya.. awak berterus-terang dengan saya..
asmara : tak.. zalia dah meninggal.. cik suhana bukan zalia.. cik suhana dah pergi US ader urusan kat sana..
asmara : *nangis*

```kat luar pintu wad```

zalia : *nangis* 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tang sini hak0 mula ikut nangis sekali.. *huwaa..* *huwaaaaa..*

mmg sangat complicated idop dorang.. 
time zalia balik umah nampak adam.. 
terus pelok adam.. 
and time asmara taw yang zalia adlh zalia.. 
zalia masih idup.. 
terus asmara angin n ilang pertimbangan.. 
b'tumbuk and hampir-hampir cungkil biji mate bapak mertua nyer.. 
*sangat-sangat real ngan peluh jantan asmara* 
*ngeee* 

and time zalia kat luar pintu wad tuh.. 
wawawaaaa.. 
gugur jantung hak0 andai hak0 di tempat beliau.. 
hak0 mengharapkan asmara b'cakap benar.. 
"yer, memang cik suhana tuh zalia" 
**wawawa**
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
``` n scene nih yang buat aku nangis lagik.. dan lagik.. ```

asmara : maafkan saya sbb t'lewat..
zalia : tak.. bukan salah awak..
asmara : idup ini tak adil kan..
zalia : tak.. cukup adil.. memang awak tak dicipta untuk idup bersama saya.. dan saya tak dicipta untuk hidup bersama awak..
*sebak*
zalia : awak janji, awak citerkan kisah cinta kita.. pada adam bila dia dah besar nanti..
*nangis*
asmara : tak, kita akan sama-sama cerita kisah cinta kita pada adam bila adam dah besar nanti..
*janji*

``` end ```

- TeRiMa KaSiH aLLaH -

curik kat g00gle

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 kan.. 
korang sedih tak? 
sedih la.. sedih la.. 
klu korang tak ikut nangis sekali.. 
sah-sah lah korang tak tengok.. 
tak pon korang takder ayer mate.. 
*hek3*

budak baik kata : dialog maybe tidak sama 100% ngan drama sebenar.. 
maklum la hotak hak0 bukan c0mputer ley copy "o" kata mereka.. 
tambah-tambah lagik.. 
ik0t nangis sekali.. 
kikikiki..

Tuesday, 31 May 2011

:: fiNaLLy ::

 Hoyey hoyey!! 

Sudah tak busy lagi

 Esok lah hak0 hapdet

Kot!

 Hiks!

credit to pokcik google
 budak baik kate : lagik 5 minit time tok pulang..

Friday, 20 May 2011

:: sIbUk gILeR ::

pic mamat ensem tangan byk nih sumbangan dari pokcik google!trima kaseh pokcik!

Dah lama kan hako ...  :-
1. tak hupdate bel0g
2. tak bukak p0n bel0g
3. tak berbl0gwalking
4. tak balas k0men entri u'0lls
5. tak balas jejak u'0lls
6. tak menjadi follower's u'olls balik
7. tak tido time lunch kat opis.. hiks
8. tak ..
9. tak ..
10. dan tak..

hako tengah busy giler skang
"siler tinggalkan pesanan anda selepas bunyi bipppp! bipppp! trima kaseh!!"

budak baik kate : giler kuat b'kerja hako skang.. isk! 
nanti hako reply balik jejak korang. dun worry mak masak kari..

Monday, 9 May 2011

:: sElAmAt hArI IbU ::

Selamat hari ibu 
buat bonda tercinta..

budak baik kate : sayang mak ketat-ketat

Saturday, 7 May 2011

:: JOm JoiN bLoGLisT Cik CeMpaKA ::



KLIK BANNER UNTUK JOIN
TARIKH TUTUP : 30 MEI 2011

actually tak banyak sangat yg hako taw pasal beliau. coz hako baru jerk bina belog yang tak seberapa nih. and baru jer dalam 1 month kot usia perkenalan. itew pon secara kebetulan
berbelog walking. 
yang amat menarik ati hako sal belog beliau nih.
der doodle yang c0mel! 

pastuh citer-citer beliau pon best-best!
simple.. mencuit ati..
ilang sume stress
suke sangat dengan citer-citer beliau di zaman kanak-kanak ribena. 

mesti nakal. *hihihi*
and cik cempaka nih seorang yang ramah dan tidak sombong
i guess


mo nge"tag"


budak baik kate : jum j0in ramai-ramai 

Wednesday, 4 May 2011

:: cUn tAk? ::

Salam readers..

u'oll nampak tak? 
alor yang kiut-kiut atas tuh.. 
kaler pink-pink tuh.. *hek3*

esarli budak baik sangat teruja ngan header yang baru nih
nak buat sendirik?
idak ler hako pakar lam bidang IT nih

sangat appreciate and terharu atas usaha beliau
tak taw nak beri aper pd beliau 
selain ungkapan
"terima kaseh" "terima kaseh" and again "terima kaseh"

orang dah kasik pree
hako gediks santai lagik mo renovate
kam0 tidak berkecil ati kan
wahai
*hihihihi*
hado lah jugak dalam 3 kali 
hako request
pada hal dier dah remind dah sekali jerk tok penukaran
*kih3*

sempat lah jugak 
hako beramah musra ngan tuan yang m'create header
der lah beberapa patah perkataan
*yerks?*
hako rase beberapa baris ayat kot
*isk3*

harus lah kan!
orang dah design kan secara pree laks tuh
tak kan nak bodoh sombong
*he*


budak baik kate : best!

Tuesday, 3 May 2011

"Free Header by Kei Seichi"



1. Saiz header : buat same cam kam0 en.kei seichi
2. Bacground colour : mo transparent
3. Ayat yg nak letak : belog esarli budak baik & 
Cinta pertama adalah kenangan, Cinta kedua adalah pelajaran, dan cinta yang seterusnya adalah satu keperluan
4. Font : nak font yg comey2 or unic
5. Picture : 


**Picture depends maner yg lebih okay.. picture yg 1st tuh harus yerks..** ^__^

6. Contact : by blog / mail or fb " lady_likejeans@yahoo.com "
7. Kalau kam0 t'jumpa pic gurl or icon yg comey2 n sesuwai tok d letakkan kat header.. kam0 proceed jer.. yerks.. nak der kaler2 pinki.. ;p

Thanks so much!


budak baik kate : niat mula nyer ingin m'balas kunjungan beliau.. x sangka beliau mahu m'berikan header secara percuma pd blogger.. baik nyer ati beliau.. harap masih der pluang.. 

Thursday, 28 April 2011

:: hAkO mArAh NiH!! ::

Sengal punyer GM!! 
bo***!! bah***!! 
 arghhhhhhhhhhhhhh!! 
Hako marah nih!!!

System keja hako down 15 mac 2011
ari nih 28 april 2011 jam 4.03pm
korang kire sendirik baper lame kondem!!!!

nih baru jap tadik 
GM baru ahpek tue tuh
call
suruh settle kan sume keja dr bln 3 sampai saat ini
and
system now masih lagik d perbaiki kat HQ tuh!!
baper lame sudah amik mase??????
and hako tak sure boleh sihat walafiat seperti dulu kala
atau masih dalam bilik rawatan ICU lagik!!

cer korang bagitahu hako
lagik 2 ari nak masok bln Mei
bulan baru
nak suruh hako settle kan keja yang tertangguh dekat 2 bln tuh
bo*** kew aper dier tuh??


budak baik kate : abis t'calar kredibiliti hako sbg "esarli budak baik" hurmm!! 

Saturday, 23 April 2011

:: bALIk UMaH MaK ::

Yes! 
tepat pukul 12.00 tengahari
tamat sudah khidmat untuk ari Sabtu
destinasi seterusnya
mahu memanjangkan langkah kaki ke umah mak..
Yeyy!


budak baik kate : jummmmm!

Friday, 22 April 2011

:: rEaKsI SyAiTaN kEtIkA mEmBaCa aL-QuRaN ::


Kongsi2.. jgn simpan sorang2 sbb dengar cakap setan 

1)Ketika anda membawa Al-Quran, respon syaitan ialah biasa-biasa saja…tengok je..
2)Ketika anda membukanya, syaitan mulai curiga.
3)Ketika anda membacanya, dia resah dan gelisah.
 4)Ketika anda memahaminya, dia mula terkejang-kejang
5)Ketika anda mengamalkan Al-Quran dlm kehidupan setiap hari. Dia stroke. …………

Teruskan membaca Al-Quran & mengamalkannya agar syaitan terus stroke .
Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya. Syaitan kata “jgn SEBARKAN, kerana ia tidak penting langsung !”
SEBAR2KAN LAH~~ Jangan dengar bisikan syaitan.

Wallahualam..

budak baik kate : misi m'kojol kan setan.. 

Monday, 18 April 2011

:: tAg fRoM Ms.iEyZa ::

1.  Berikan sebanyak mungkin ciri2 pemberi tag ini yang anda tahu.
- seorang pempuan
- b'umur 26 thn
- menetap kat Sentul
- free hair
- keja gomen sbg PA
- muke chinese look
- mudah "tacing" 
- ank bongsu
- asal ganu
- besday 17 oct

2. Jika dalam bumi ini hanya boleh diduduki anda dan sahabat, siapa sahabat yg akan anda pilih???
- bespren sayerp
3. Apakah makanan yang ‘least’  andai nak makan andai terpaksa?
- yogurt, susu.. (euuiii)

4. Sms terakhir yang anda terima.
- RM0. Your SMS didn't reach 012******* as the phone is switched off. it'll be sent once the phone is swictched on. to stop these alerts, send STOP to 22021. (hak3) 

5. Iklan paling bes…….
- sume iklan PETRONAS best!

6. Upload gmbr anda dan sahabat anda paling chantek…


7. Hadiah paling murah pernah anda dapat
- key chain.. kot

8. Hadiah paling burok pernah anda dapat
- sume adiah sayerp anggap paling b'harga.. ^_^
9. Komen paling bangang tentang anda
- ko nih bukan nyer baik sangat. (ngee!)

10. 5 bnda menarik ttg pasangan hidup anda
- seorang suami yang baik
- seorang suami yang penyayang
- mata dan kening yang chantek
- tidak baran
- workerholic

11. Kenangan paling best bersama pasangan anda
- honeymoon bley? (keh3)

12. Kenal spice girls? ‘match’kan mereka dgn sahabat baik anda…
- tak kenal. kawan sayerp sume nyer b'pangai baik cam sayerp.. (ahahahaa)

13. Adiah yang paling anda teringin utk miliki?
- nak umah banglo boley? (miahahahhaa) 

budak baik kate : suke la ngan soklan nombot 13.. kih3

Friday, 15 April 2011

:: aLaSaN kEbIaSaAn MeReKa YaNg dEdAh aUrAt ::

1. Walaupun dedah aurat, diri masih menjaga maruah dan tidak melakukan perkara tak senonoh?

”Janganlah nilai orang dari luarannya. Don’t judge a book by its cover!”
"Walaupun tidak pakai tudung, saya tetap masih jaga solat dan menjaga tingkah laku"

Jawapan:
Adakah anda mendakwa diri anda mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri tanpa perlu menutup aurat? Tetapi adakah anda berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi yang melihat aurat anda mempunyai hati sesuci dan iman setinggi anda juga? Langsungkah mereka tidak memberi kesan dan tidak membangkitkan nafsu serakah mereka yang berada di hadapan anda? Jadi, perlu diberi kefahaman bahawa kewajipan wanita menutup aurat bukanlah semata-mata untuk menjaga maslahat dan maruah pihak wanita itu sendiri, tetapi maslahah yang lebih besar ialah menjaga masyarakat yang berada di sekelilingnya agar tidak terfitnah disebabkan budaya mendedahkan aurat. Betapa banyak kes-kes jenayah rogol dan cabul berpunca daripada wanita sendiri yang mempamerkan tubuh badannya yang terdedah di hadapan khalayak lelaki. Maka tutuplah aurat bukan sekadar untuk anda, tetapi juga demi kemaslahatan orang lain di sekeliling

2. Perempuan yang bertudung lebih teruk daripada tak bertudung?

"Ala… perempuan pakai tudung pun berperangai buruk!"
“Ada juga rakan saya yang betul-betul menutup aurat tetapi perangai dan kelakuan mereka lebih teruk dari perempuan yang tidak memakai tudung!”

“Ada seorang kakak tu pakai tudung, tapi perangai buruk, mengumpat sana mengumpat sini”
“Siapa kata orang tak pakai tudung semua jahat?”

Jawapan:
Ungkapan anda ini seolah-olah sedang memperlekehkan insan yang sedang berusaha mentaati perintah Allah (dalam bab tutup Aurat). Apakah anda perasan bahawa anda sudah lebih baik berbanding insan yang menutup aurat tersebut apabila anda berani melafazkan ungkapan seperti itu, sedangkan anda sendiri membiarkan aurat anda terbuka?

Salah sama sekali dalam hal ehwal agama, untuk kita membandingkan diri kita dengan mereka yang lebih buruk agama dan akhlak. Ia adalah teknik Syaitan untuk menghentikan seseorang dari melakukan usaha pemulihan diri kepada yang lebih baik.

Nabi bersabda: Dua perkara yang sesiapa dapat perolehinya akan ditulis dirinya sebagai hamba yang bersyukur dan sabar, sesiapa yang gagal dalamnya, tidak akan ditulis sebagai orang bersyukur dan sabar. Iaitu sesiapa yang melihat tentang agamanya kepada mereka yang jauh lebih baik darinya, lalu ia berusaha mengikutinya, dan dalam hal keduniaan mereka melihat kepada orang-orang yang kurang darinya sehingga ia memuji Allah atas nikmat yang diperolehinya. (HR At-Tirmidzi)

3. Tidak mahu hipokrit bila bertudung?

"Bertudung ni perlukan keikhlasan…"
“Saya mahu berubah kerana saya sendiri yang ingin berubah. Saya mahu melakukannya dengan ikhlas, bukan kerana disuruh.”

“Buat apa pakai tudung kalau hati tak betul”

Jawapan:
Allah swt dan RasulNya telah mengarahkan seluruh wanita muslimah WAJIB untuk menutup aurat tidak kira sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak, suka atau tidak, disuruh oleh orang lain atau terbit dari hatinya sendiri. Sama seperti mendirikan solat, membayar zakat, puasa Ramadhan dan semua arahan serta larangan Islam yang lain, sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak, terpaksa atau tidak. Sekiranya ikhlas dijadikan alasan maka, ramai diluar sana tidak perlu solat 5 waktu kerana sukar mencapai tahap keikhlasan yang ingin dicapai.

Perlu diingatkan, jika seseorang menutup aurat secara ikhlas atau separa ikhlas, maka dia akan beroleh ganjaran sekadar keikhlasannya. Namun tanggungjawab fizikal yang diwajibkan oleh agama dikira sudah terlaksana secara zahirnya. ATAU kata lainnya, tatkala itu dia hanya BERDOSA SEKALI iaitu kerana tidak melaksanakannya secara ikhlas, tetapi dia terhindar dari dosa tidak mengerjakan yang wajib ke atasnya secara zahir. Namun jika dia degil dan tidak menutup aurat, atas alasan TIDAK IKHLAS, TIDAK MAHU HIPOKRIT dan sebagainya, tindakannya itu menjadikannya BERDOSA di sisi Allah secara fizikal dan juga spiritual, atau dalam kata lainnya, dia berdosa DUA KALI.

Dosa di level pertama dan kedua sekaligus, malah lebih musnah apabila dosa level pertama itu sangat mudah bercambah apabila ia berjangkit kepada orang lain, seperti apabila sahaja ada mata lelaki bukan mahram yang melihat, ketika itu dosa bukan hanya dua kali tetapi sebanyak mata lelaki yang melihat. Adapun bagi mereka yang tidak ikhlas tadi, at least dia sudah terselamat dari cambahan dosa dari mata lelaki.

4. Menunggu seru untuk bertudung?

“Biarlah ianya datang daripada saya sendiri, bukan dipaksa sesiapa. Bila tiba masa, Insyaallah saya bertudung”

“Saya tahu hari itu akan tiba tetapi bukan sekarang”
“Insyaallah, apabila sudah berkahwin barulah saya bersedia”

Jawapan:
Jika bukan sekarang, maka adakah apabila sudah terlantar di rumah mayat baru ingin berubah? Sedarilah wahai diri, bahawa kematian akan datang secara tiba-tiba dan tiada sebarang jaminan umur masih panjang beberapa minggu lagi.

sumber : diperolehi dr "mukabuku"

budak baik kate : bkn b'niat utk menyinggung sesiapa.. renung2kan dan slamat beramal..

Thursday, 14 April 2011

:: tAzKiRaH - SuAmI YaNg PeNgAsIh ::

Setiap isteri atau wanita amat mendambakan seorang suami yang boleh menjadi pembantu dan juga penyenang hatinya, bukan hanya si isteri sahaja yang perlu menyenangkan dan juga menolong suaminya. Inilah rahsia kebahagiaan rumah tangga yang jika suami dan isteri sama-sama dapat memahami dan memenuhi keperluan dan kehendak pasangannya, rumah tangga yang sedia terbina akan terus terjalin bahagia dan dibarkahi.

Berikut adalah beberapa tip yang boleh dijadikan panduan kepada suami mahupun bakal suami dalam meningkatkan pengetahuan tentang kehendak hati isteri dan sekaligus meningkatkan kepercayaan dan keyakinan si isteri terhadap suami dalam memimpin keluarga.

1. Imam Solat
Suami yang mampu menjadi imam dalam solat adalah amat jelas mampu memimpin rumah tangganya. Maka isteri akan hormat kerana suaminya mempunyai kredibiliti yang sememangnya menjadi tuntutan dalam berkeluarga. Mampu menjadi imam dalam solat adalah tanda bahawa suaminya mampu memimpinnya ke jalan yang lebih baik dalam agama.

2. Mengajarkan ilmu-ilmu agama
Ini adalah perkara mencabar untuk anda wahai bakal suami dan para suami kerana bukan untuk kita membimbing keluarga dengan ilmu-ilmu agama. Ramai di antara kita hari ini mampu menyediakan peralatan hiburan di rumah tetapi tidak dapat menyediakan peralatan untuk mengajarkan ilmu-ilmu agama. Sekiranya kita tidak mampu, carilah guru yang dapat membimbing kita dan keluarga kita.

3. Suami yang matang
Ramai suami nampak matang sebelum mendirikan rumah tangga, tetapi hakikatnya tidak setelah mereka berkeluarga. Suami perlu matang dalam memberikan keputusan kerana isteri tetap akan meminta pandangan suami walaupun dia mungkin dapat membuat keputusan terhadap sesuatu perkara.

4. Pandai Memasak
Suami adalah penjaga kepada isteri dan anak-anak. Jangan kita hanya menjadi suami yang hanya tahu memakan air tangan isteri, kerana sebenarnya isteri juga akan lebih menyayangi suami yang pandai memasak. Air tangan suami juga mampu mengeratkan hubungan antara suami isteri dan juga anak-anak.

5. Suami yang ‘independent’
Tahu menguruskan diri sendiri. Jangan hanya mengharapkan isteri untuk membasuh pakaian dan menggosok baju kerana ada waktunya mungkin isteri kita tidak dapat melakukan itu semua. Suami yang mampu melakukan kerja-kerja isteri mampu kelihatan comel dan romantik di mata si isteri. Cubalah, anda pasti akan nampak hasilnya nanti.

6. Mempunyai prinsip dan pendirian
Suami tidak boleh kelihatan lemah dengan hanya mendengar dan mengikut pandangan ahli keluarga sekiranya berlaku masalah keluarga.. Pendirian ini akan menunjukkan bahawa anda suami yang hebat di mata isteri. Pandangan ahli keluarga hanyalah pembimbing bukanlah keputusan kepada masalah anda.

7. Menjaga anak-anak bersama isteri
Banyak berlaku di kalangan kita, isteri ditatang bagai minyak yang penuh ketika sedang mengandung, tetapi setelah selamat bersalin suami hanya menyerahkan penjagaan anak kepada isteri sepenuhnya. Lebih-lebih lagi jika anak yang dilahirkan bukan anak sulong. Isteri mengalami kepenatan menguruskan rumah tangga 2 kali ganda selepas melahirkan anak. Tanggungjawab ini juga perlu dirasai oleh suami. Bersamalah bangun malam ketika anak menangis kelaparan. Pastinya isteri akan lebih menghargai kerjasama yang anda berikan.

8. Jadilah suami serba tahu
Suami yang serba boleh dengan erti kata mempunyai pengetahuan yang serba-serbi. Isteri amat rasa kagum apabila suaminya mempunyai pengetahuan dalam pelbagai bidang. Baik dari selok-belok rumah tangga, ekonomi, politik, pendidikan dan sebagainya. Suami yang sebegini bukan sekadar disayangi isteri bahkan juga disayangi mertua.

credit to : kisahtazkirah

budak baik kate : nak kasik en.suami bace lah! 


Tuesday, 12 April 2011

:: hApPy BiRtHdAy tO YoU ::

11 april 2011

Auwsome! 
Actually, semalam birthday en.hubby yang sangat sayerp sayangi.
tak tahu la, dier lupper atau sengaja buat-buat lupper
(kena menggunakan pengganti name "sayerp" di entri nih agar nampak seperti seorang  isteri mithali gitew) *wahahahahaa.. pitam*
malam tuh
kesian en.hubby 
sayerp tak benarkan dier tidur dulu sebelom jam 12.00 malam
kunun-kunun
nak jadik da 1st person yang wish birthday kat dier
*ahahaahhaaa*
jenuh dok mencari story supaya en.hubby tidak terus tidur
citer punyer citer punyer citer
tengok-tengok jam kat enset dah pukul 11.59pm
lagik 1 minit jerk lagik
*weeeee*
tetiba "alarm reminder" berbunyi
*tit tit tit* 
(kunun-kunun bunyi reminder taw)
"saper call tuh?" tanyer en.hubby
"hah!"
"cer la tengok sendiri"
*kasik enset kat dier*
oleh kerana dier dah separa nak tidur.. kan..
"tak nampak la" (tak boleh nak baca name pemanggil)
"tengok la elok-elok" sayerp kate
>
>
>
>

::reminder::
"birthday hubby sayang today!"
"30 tahun"

>
>
>
  *terus dier senyom*
and
sayerp pong terus jer say "happy birthday to him"
"okeh! dah boleh tidur"
"adiah nyer, tunggu gaji taw" *ehehe*
en.hubby say "thanks*
balik kerja petang tuh
semangat sayerp mencarik cake
1st time sambut bersama setelah b'gelar suami isteri
*hihihihi*

sumbangan dr pokcik google
pic cake seakan-akan yang sayerp beli semalam
tak sempat mahu take picture
sudah dikerumuni anak-anak buah beliau
 en.hubby kate kat budak baik : malu lah, dah tue-tue nak sambut birthday!

:: cErItA hArI AhAd ::

Hallu.. hallu..
Okeh tak nak citer panjang.. nak terus cerita agenda pada hari ahad yang baru sahaja berlepas pulaks. *wink*
pagi tuh, dalam kol 9 lebih kuar dari umah dah. macam biasa. asal nak bersosial jerk ngan rakan seperjuangan. *kih3* hako akan turun ke KL dengan menaiki train. nak drive? never! menyusahkan! memenatkan! *kate jerk la engko kurang arif dalam ilmu jalan raye kan senang wahai esarli* ngeee!
sambung. we olls ader "sepaku gathering" sepaku tuh haper? paku payong ker? paku-pakis? paku berkarat? yerks!(sepaku nih pada sesiapa yang belom tahu.. merupakan salah satu web untuk b'forum yer anak-anak). (type ajer sepaku di muka pokcik google itew maka terserlah lah sepaku web) *wink* hako dah berjanji ngan nicki, eiyza and liza nak berjumpa kat KL Sentral then same-same b'gerak ker Times Square dengan menaiki monorail. (tak mengapa kah hako mention name kam0-kam0 wahai sahabat? hihihihi) seperti biasa and menjadi kebiasaan nyer. hako sokmo jer la yang lambat! asal lambat jerk hako. asal hako jerk lambat! kawan-kawan jangan mara kat hako taw. salahkan umah hako naper la jauh sesangat! *muekekeke.. alasan semata-mata* 
nasib baik la mereka-mereka ini sangat sporting dan memahami. janji pukul 10 lebih dah nak kena ader kat KL Sentral. tapi hako sampai dalam pukul 11 lebih. aper kah?? *agagagaagaa* sangat tidak bagus untuk kesihatan
hah! sebelom tuh. nak citer sket pasal ke"batak"kan hako. ehehehe. actually, sejak gomen menyediakan "coach" kaler pinki khas untok wanita tuh. ahad lepas la baru hako b'peluang nak menaiki nyer. trima kaseh gomen! cer bayangkan. sudah kurun ker baper hako dah lame tak naik train? miahahahaa.
sambung lagik. biler dah jumpa rakan-rakan tok berjimba tuh. dah b'pelok ciom. muahhh!! muahhh! maka berjalan kaki lah kami 4 sekawan ker stesen monorail. bab nih lah, yang hako paling lemah sekali. kan best kalau dorang sediakan eskalator trus sampai. kan senang! *gilor per*
sebaik-baik sahaja kuar dari gerabak monorail. "snow!! snow!!" uiks saper kah yang memanggil-manggil beta tika ini? musti korang peliks kan. asal senow? bukan esarli? jawapan nyer "ader hako kesah?" ekekekekee. biler dalam forumers tuh, harus la kan ader name glamer. *hak3* "nickname" hako bukan snow wash yer, snowman pon bukan. dush! dush! harus la letak "snowhite" kunun-kunun pasan diri seorang puteri raja yang santek. kulit putih mulus gitew. wahahahahaha. *pitam*
toleh punyer toleh. cik dania rupe nyer. "cik" nih lah yang mengetuai anjuran gathering kali nih. hihihi. biler dah mmuahh! mmuahh! dier.. jeles agak nyer orang laki yerks. tak dapat mmuahh!! mmuahh! macam orang pempuan. *kih3* meneruskan perjalanan ker pusat bowling. betol kan? pusat? muahahahaa. activity wajib sepaku. *yeah* berjumpa lah kami bersama akak qaseh, akak ayu, akak lisa, kozumiro, dein dan yg lain-lain. *penat la nak listkan. jgn mara yerks* hiks!
macam biasa hako takder la hebat sangat. ke laut tuh always. *kah3* namun ader kemajuan sket disitu dimana rank hako naik sedikit ker 50+. berbanding sebelom-sebelom nih sekitar 40+ jerk. asik cannot go jerk! huh!
pas main-main. of course la main bowling yer. dun be noty to ur mind. *ngee* aktiviti makan-makan la pulaks. hako memang tak biasa gi Times Square. nak makan kat food court nyer pon membuatkan hako pening mahu memilih menu. sudah lah nak kena tukar dulu ala-ala credit card tuh! huh! melecehkan. sudah nyer hako carik nasi berlauk campur sahaja. sekurang-kurang nyer kelulusan "halal" itew dijamin. *insyaallah*
pas makan-makan. ader la perbincangan sedikit. macam best jerk kan gi cuti-cuti mesia tuh? klu hako single. hako "on" ajerk. tapi memandangkan sudah b'kahwin and en.hubby perlu b'kerja shif now. agak tersekat la jugak langkah kaki ku. untuk pengetahuan sume. en.hubby memang seorang yang tidak kisah and kalau time tuh mengizinkan insyaallah yer kawan-kawan. *muke bersinar-sinar*
jam 4 petang, bersurai la kami dengan kenangan yang sangat terkesan. *wah! gitew* hako sampai kat umah around kol 6 lebih. coz b"gosip" dulu bersama menemankan ieyza kat KL Sentral sementara menunggu "time" kakak dier balik. kang tiada saper pick up dier. cian taw. ambil gambar harus lah ader. kate havoc kan group nih. *hihi* so cekidout!





budak baik kate : sajer nak "test" en.hubby dat day. nampak nyer "lulus". boleh lah hako kuar bersosial lagik next time. he!

:: cErItA hArI SaBtU ::


al-kisahnya.
sabtu ari tuh lepas balik keja, seblum ke umah mak. wah panjang mukadimah.. hako bercadang la nak singgah sekejap kat carwash. motif mahu mencuci kereta la kan. takkan mahu membeli ikan kembong plaks. ades!
cuaca ari tuh agak redup. ini yang membuatkan jiwa hako memberontak mahu ke carwash. kalau panas terik memang takder makna nyer la nak singgah memaner. terus ajer ke destinasi nyer. in fact nyer, kereta hako dah boleh buat papan tulis. seingat hako dah dekat sebulan lebih tak dicuci. bayangkan lah sendiri kotoran degil nyer sudah berapa inci. isk! isk! isk!
 sambung balik citer. memang biasa la hantar kereta ke carwash berkenaan. indian punye. tapi kerja-kerja cucian dorang memang tip top! sempurna! perfect! luar dalam cuci kilat. *hek* 
sedang elok jer abis kerja-kerja sembur ayer, curah sabun dan menyental bagai. tiba la time mengelap and m'vacum. dushhhh!!! *ini bukan munyi gado yer kawan-kawan. ini munyi ujan.. ahahaha! * ujan turun membasahi bumi dengan lebat sekali. 
mamat2 indian tuh senyom jer pandang hako. senyum ada makna nooo. hako pon balas la senyom kambeng beliau. *ikhlas*. tapi dalam ati meronta-ronta ingin ujan berhenti cepat. sib baik la carwash tuh der bumbung. tringat kat katil, tilam, bantal.. *wuwuwuwuwwwuu..* 
dalam setengah jam rasa nyer, settle la sume-sume. time tuh ujan mulai reda tp still turun lagi. nak jerk hako cakap kat mamat indian tuh “sayerp tumpang parking lur sampai ujan b'henti boley tak?” *agagagagaaaa* kunun sayang nak lenjan ujan-ujan coz nak cuci nyer sebulan sekali pon payah. 
the end nyer, hako ulur kat dorang cuppon carwash 5x cuci, pree 1x tuh sambil senyom. At least takder la rasa rugi sangat cuci keta time ujan kan.. kan.. *hik3* 
dalam renyai-renyai tuh, hako redah jugak la. bawak pelan giler. 40km/j ala-ala pestime gi driving school dulu. Sebenor nyer, risau kut-kut der lopak kew kat jalan raye. Comot la keta hako. Nasib baik umah mak ngan carwash dalam 10 minit. tuh pon sebab der trafic light. elok jer hako corner nak masok simpang umah mak. uiks tak ujan suda. *lega*
sampai umah mak. tak "pin-pin" (hon) pon. mak adek-adek hako dah senyum simpol depan pintu. windu hako lah tuh. ahaks!
mak baru jer cakap kat alang, anje (adek-adek hako) "angah kalau balik, dapat la merasa makan" tak sampai 5 minit. Aku dah terpacak sampai kat umah bonda. Macam der instinct jerk kan hako? *hek*. 
guest what? mak hako masak nasi impit, rendang ayam, kuah lodeh, sambal kacang. Rase cam raye jer. Mak ko hado? Muahahahahaaa.. balik tuh tak nyempat-nyempat duduk, hako trus ke dapor dan melantak makan dengan lahap sopan-santun nyer. Fuhhh! very da sedap. *Nyumi-nyumi*
sebelum nak b’gerak balik ke umah. mak berpesan “bungkuskan nasi impit sket tok azri (en.hubby) a.k.a menantu kesayangan nyer. “baik mak!” kata hako. Hako memang suka bab bungkus-membungkus nih. Asal balik umah mak jerk musti der jer makanan yang ditapaw same. Motif? Tak payah la nak masak kat umah lagi. Hihihihihi! 
 budak baik kate : Begitew la bonda hako. sangat baik, sangat penyayang. Abah pon same. Owh tetiba windu mereka..